Να σταματήσουμε τον πολιτιστικό κατήφορο της Θεσσαλίας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο τόπος μας έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική και πολιτισμική παράδοση. Παραδόσεις και ιστορία αιώνων υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλικής γης. Μια ιστορία όμως, και ένας πολιτισμός, που ποτέ δεν αναδείχτηκαν έτσι όπως θα έπρεπε. Το αντίθετο συνέβη. Από την μη καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας,που με ευθύνη της Κεντρικής εξουσίας ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, κυρίως μέσω της παιδείας, την απουσία μουσείων, ακόμη και σήμερα, σε Θεσσαλικές πόλεις με τεράστια ιστορία όπως τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα, με τα υπάρχοντα μουσεία να αντιμετωπίζουν (πρωτότυπο) οικονομικά προβλήματα, αλλά και με την απουσία παρεμβάσεως από την μεριά της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να μπει μια σειρά, με ενοποίηση για παράδειγμα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε κάθε νομό, καθιστά την κατάσταση απογοητευτική. Ας μην ξεχνάμε και τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν στον τομέα του πολιτισμού σημειώθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις, με διασπάθιση άφθονου κρατικού χρήματος, με συναυλίες παραδοσιακής μουσικής πάνω σε αγροτικές πλατφόρμες που κόστιζαν εκατομμύρια (τότε) δραχμές, με αδρή οικονομική επιχορήγηση σε αμφιβόλου "ποιότητας" και δυναμικής πολιτιστικούς συλλόγους, και τόσα άλλα. Για εμάς όμως, δεν αρκεί να καταγγέλλουμε και να υπενθυμίζουμε τα όσα τραγικά συνέβησαν στον τομέα αυτό στην περιοχή μας,  αλλά και να προτείνουμε.
Για εμάς ο τοπικός πολιτισμός και η τοπική ιστορία,  αποτελούν  μια καλή αφορμή για τόνωση και καλλιέργεια του Εθνικού φρονήματος, που τόσο απαραίτητο είναι στις σημερινές εποχές της παρακμής και της μιζέριας των μνημονίων. Η ανάδειξη λοιπόν της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας, είναι καθήκον, και μάλιστα καθήκον Εθνικό.
Πέρα από αυτό όμως, η περίφημη "ανάπτυξη" περνά μέσα και από την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Προτείνουμε λοιπόν, την ενοποίηση των μουσείων (λαογραφικών, ιστορικών, αρχαιολογικών κλπ) σε κάθε νομό, έτσι ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο χώρο επίσκεψης για τους Έλληνες και ξένους περιηγητές. Η ενοποίηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από την ταυτόχρονη διαδικτυακή και λοιπή διαφήμιση μέσω των  Ελληνικών και ξένων γραφείων ταξιδίων, καθώς και με διαφημιστικά μηνύματα σε Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Θυμίζουμε εδώ τα τόσα ταξίδια στελεχών της Περιφέρειας στο εξωτερικό, υποτίθεται για την ανάδειξη του τουρισμού της περιοχής μας, και που ποτέ δεν μάθαμε το αποτέλεσμα των ταξιδιών αυτών. 
Προτείνουμε επίσης την δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών συλλόγων σε κάθε νομό,  με την αιγίδα των κατά τόπους ανιπεριφερειών έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή και συντονισμένη δράση σε θέματα πολιτισμού, κάτω όμως από ένα κοινό και συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου δεν θα επιτρέπει να εμφανιστούν τα θλιβερά φαινόμενα του παρελθόντος με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. 
Έχουμε προτείνει επίσης την δημιουργία αρχαιολογικών και ιστορικών πάρκων σε κάθε νομό, με συγκεκριμένο τρόπο, και με ελάχιστο κόστος. Και αυτά, είναι μόνο ένα μέρος των όσων προτείνουμε. Βέβαια εμείς προτείνουμε, το θέμα είναι τι θα κάνει η περιφέρεια, και αυτό που έχουμε καταλάβει μέχρι στιγμής, είναι πως δεν θα κάνει τίποτε. Το γιατί δεν θα κάνει τίποτε εξηγείται εύκολα. Δεν θα κάνει τίποτε γιατί απλά δεν έχει σχεδιασμό, δεν έχει στόχους, δεν έχει όραμα για αυτόν τον τόπο. Όπως σχεδιασμό στόχους και όραμα για τον τόπο αυτό δεν έχουν και τα κόμματα που την στηρίζουν, για αυτό φτάσαμε σαν χώρα και σε αυτό το χάλι. Στο χέρι των πολιτών είναι να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή.
 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ..